2009

2009 év elején jött az ötlet… Akkoriban az angliai show-k mintájára szerte Európában is rendeztek már pontyos szakkiállításokat, Magyarországon azonban még nem, holott a modern pontyhorgászat igencsak népszerűnek számított idehaza is, és a nagy márkák képviseletei éppúgy jelen voltak a piacon, mint a kisebb hazai csalis vállalkozások. Tehát a kiállítókat és az érdeklődőket csak össze kellett hozni, ám ez a találkozás egy új tartalmat, egy közösségi élményt adott a rendezvénynek – így született meg az első PontyShow 2009 novemberében, a budakalászi Omszki-tó melletti 1000 nm-es sportcsarnokban. Hogy milyen komoly várakozás előzte meg az eseményt, azt jól mutatja, hogy a szombati nyitás után egy órával már mozdulni sem lehetett a standok között.

Különlegessé tette a helyszínt, hogy vízparti programok is színesíthették a hétvégét: csónak és radar bemutató, távdobó bemutató (Frank Warwick tartotta), majd a látogatóknak rendezett dobóverseny.

2009

2010

2010

Az első kiállítás sikere után nem lehetett kérdés, hogy lesz-e folytatás, de az is biztos volt, hogy tovább kell lépni Budakalászról, hiszen a sportcsarnokot kinőtte az esemény. A második PontyShow így már a Budaörsi M1 Expo közel 6000 nm-es impozáns csarnokában került megrendezésre 2010-ben, immár három napon át. Az új helyszín megnövekedett alapterületével együtt a cégek is megsokszorozták a standjuk méretét, sőt új kiállítók is felvonultak az őszi pontyos seregszemlén. A látnivalók mellett a programok is színesebbek lettek: a nagyszínpadon előadások és bemutatók váltogatták egymást, valamint értékes ajándékok találtak gazdára naponta kétszer az ingyenes tombolasorsolások keretében. A kézzel fogható horgászatot ezúttal a Decathlon horgászszimulátora szolgáltatta, amely rendkívüli népszerűségnek örvendett a gyerekek és felnőttek körében egyaránt.

A kezdeti siker a második évben tehát tovább folytatódott, ami a több ezer látogató érdeklődésében fejeződött ki.

2011

2011-ben a helyszín és az időpont nem változott, ismét november második hétvégéjén randevúzott a hazai és nemzetközi pontyos világ Budaörsön. Mondhatjuk, hogy aki számít, az ott volt; Európából és hazánkból rengeteg híres pontyhorgász vendégeskedett a harmadik Magyarországi PontyShow-n. A hírességek egybehangzó véleménye szerint a kontinens kiállításai közül, nagyságát és színvonalát tekintve a magyarországi az első háromban ekkor már benne volt.

2011

2012

2012

2012. év újabb lépést jelentett, ugyanis főtámogatóként beszállt a Prologic, és a négy éves szerződés értelmében a dániai cégcsoport – és annak hazai képviselője a Lanitex Kft. – minden rendezvényen ajándékot adott a látogatónak (minimum a belépőjegy árának értékben). A partnerség első évében az újszériás Leviathan bojlicsaládból vihetett haza mindenki egy-egy zacskóval.

Ebben az évben a show feszegetni kezdte a budaörsi helyszín határait is, a több ezer látogató parkolása már egyre nehézkesebbé vált, és a tömegközlekedés is kívánnivalókat hagyott maga után. Ez előrevetítette az újabb költözést, de egyúttal azt is, hogy még nagyobb fokozatra fog kapcsolni a produkció.

2013

2013-as nagy váltás hatalmas előrelépést is jelentett: az 5 éves PontyShow a Budapesti Vásárközpont, vagyis a Hungexpo közel 7000 négyzetméteres B pavilonjában lelt új otthonra. Az immár közösségi közlekedéssel és autóval is egyaránt jól elérhető helyszínen a parkoló természetesen ingyenes maradt, és a büfét is saját partner üzemeltette, aki ízletes ételeket kínált megfizethető árakon – és valljuk be, ezek nem elhanyagolható részletkérdések, hiszen nem csak a szakmaiság, de a látogatók kényelme sem szenvedhet csorbát.

Mind a cégek, mind pedig a közönség egybehangzóan üdvözölték a pontyos expo új területét, mi sem mutatja ezt jobban, minthogy még több kiállító kapcsolódott be, illetve a látogatók száma is emelkedett (az előző évhez képest 20 %-kal), amely a központi helynek, valamint a remek közlekedésnek köszönhető.

A nagyok közül ebben az évben elsőként vett részt a Daiwa és a Korda is gyári standdal, de természetesen a törzsgárda is színvonalasan képviseltette magát, sőt majd’ mindenki egyre nagyobb területen, és egyre impozánsabb körítéssel vonult fel.

2013

2014

2014

2014-ben is az Expo B pavilonjában koncentrálódott a pontyos világ. A kiállítók részéről hatalmas érdeklődés előzte meg az eseményt, hiszen a „Megtelt” táblát már október elején ki lehetett volna tenni, és az utolsó hetekben jelentkezőket már sajnos vissza kellett utasítani helyhiány miatt. De a publikum is várta a VI. Magyarországi PontyShow-t, amire az elmúlt évhez képest ismét többen, közel hétezren voltak kíváncsiak.

Látnivalókban sem volt hiány, a vállalkozó szelleműek már két szimulátoron (egyiken a gyerekek, másikon pedig a felnőttek) viaskodhattak a virtuális halakkal, de az épített tóban igazi óriásokban is gyönyörködhettünk, melyeket a Ráckevei Horgász Szövetség biztosított.

A nagyszínpadon előadások, a standokon bemutatók színesítették a vásári forgatagot, a naponta kétszeri ingyenes tombolahúzás pedig a PontyShow egyik legnépszerűbb attrakciója lett.

Szinte minden kiállító hatalmas és hasznos akcióval készült, vagyis nem a kifutó termékektől igyekeztek szabadulni, hanem a kurrens cikkekre is kedvező árakat írtak.

2015

2015: immár a harmadik év a B pavilon falai között, így a PontyShow szinte már hazajárt a Hungexpóra. Nem túlzás kijelenteni, hogy ekkorra tökéletesen összeállt a rendezvény, amit erősített a nemzetközi megítélés, a hazai megkérdőjelezhetetlen státusz, a kereslet és a kínálat harmóniája egyaránt. Azonban mindig adódnak újabb kihívások, nincs két egyforma kiállítás, így a rutin és a szakmaiság birtokában is erőn felül kellett teljesíteni, hiszen az előző évekhez hasonlóan már a szervezés kezdetétől nagy volt az érdeklődés, mely egyre fokozódott a kapunyitáshoz közeledve, sőt kitartott egészen az utolsó óráig.

A hagyományos programok a megszokott népszerűséget szállították, a kiállítók pedig ismét tudtak újabb technikákat és hihetetlenül bővülő csaliarzenált mutatni – a többségük a novemberi időpont ellenére is friss termékeket és akciókat ajánlott.

A horgászati attrakción túl mindig kiemelt szempont a kényelem, illetve a körítés zavartalan élvezete. Ehhez járult hozzá többek közt a tömegközlekedés, a parkolás, a ruhatár, a büfé, valamint a lelkes munkatársak segítőkészsége.

2015

2016

2016

2016-ban – a PontyShow történetében először – már szeptemberben elfogytak a kiállítóhelyek. A népszerűséget, sikerességet és az igényt jól jelezte a még több külföldi cég – nem maradt üresen egy négyzetméter sem –, és a látogatók száma is jelentősen emelkedett.

A rengeteg újdonság közül a legfontosabbnak talán az számított, hogy a Carp Academy és a Nevis vált főtámogatóvá, ezzel minden belépőjegy mellé 3000 Ft értékű ajándék csalicsomagot kaptak a látogatók, a szokásos tombolasorsolásokon pedig naponta nagy értékű fődíjjal térhetett haza egy-egy szerencsés. Egy casting pálya is épült, ahol világbajnokok mutatták be a célbadobás fortélyait, segítették az érdeklődőket és emlékéremmel jutalmazták a jól teljesítőket. Már HD minőségű tévén vetítették az előadások illusztrációit, a szünetekben pedig a fantasztikus filmeket – de óriási pontyokat élőben is láthattak a látogatók, a Ráckevei Horgászszövetségnek köszönhetően.

2017

2017-ben ismét történelmi lépés következett: a kiállítás a Hungexpo „A” pavilonjába költözött, ahol 11 000 m2-en zajlott az eddigi legnagyobb PontyShow. A közel száz kiállító között növekedett a külföldiek aránya, ráadásul immáron tíz országból érkeztek, ami egészen rendkívüli termékfelhozatalt eredményezett. A látogatók száma is jelentősen emelkedett, közel 12 000-re.

A berendezés innovációja sem maradhatott el: készült egy 10×10 méteres tó, amin a csónakokat és kajakokat, valamint az etetőhajókat lehetett kipróbálni. Húsz kategóriára bővült a termékdíjak köre, hogy minél jobban le tudják fedni a horgászcikkek széles skáláját.

A belépőjegy mellé ezúttal is ajándék és automatikus tombola részvétel járt mindenkinek, így a szerencséseket a naponta kétszeri sorsoláson a rengeteg nyeremény mellett értékes fődíjak is megtalálhatták. A vendéglátás terén is nagyot lépett előre a kiállítás, a külső és belső büfék, változatos ételeket és italokat kínáltak a közönségnek. A kedvezményes családi, illetve az ingyenes gyerekbelépők miatt továbbra is remek családi és közösségi program volt a novemberi hétvége.

2017

2018

2018

A 10. Jubileumi PontyShow helyszínét ebben az évben is a Hungexpo A pavilonja adta, de még nagyobb területen, immáron 13 000 nm-en randevúzott a közel 120 kiállító és a 14 000 látogató. Szükség is volt arra a plusz kétezer négyzetméterre, hiszen már nem csak pontyozóknak szólt a rendezvény.
Ahogy léteznek úgymond univerzális horgászok és specialisták úgy vannak általános és szakosodó kiállítások is egyaránt – de amilyen a 2018-as PontyShow volt, olyanból nem sok akad, hiszen három szakkiálltást is magában foglalt. A tizedik dzsemborira ugyanis nem csak ünnepi hangulatban, de meglepetésekkel is készültünk: útjára indult két társrendezvényünk, a FeederFesztivál és a PergetőParádé, tematikusan különválasztott területekkel, valamint a különböző módszerekhez és helyszínekhez megfelelő bemutató és szórakoztató terekkel.
Volt pergető medence, feeder pódium (akváriumok, ahol az etetőanyagokat lehetett megfigyelni, hogyan dolgoznak a vízben) és újdonságként debütált a minden eddiginél nagyobb, 20×10 méteres épített tó, melyben az etetőhajókat lehetett kipróbálni.
A belépőkkel járó bónuszok is a jubileumnak megfelelően különlegesre sikeredtek: három kiállítás, három módszer, három különböző ajándék közül választhattak a látogatók. Továbbá mindenki ingyenes tombolaszelvényt is kapott a belépőjegye mellé, amivel a naponta kétszeri sorsolás mellett indulhatott a fődíjért is.
Talán nehéz elképzelni ezek után, de 2019 méretben és a kiállítók számában is túlszárnyalja majd a korábbi évet, egyszóval az idei PontyShow hatalmasabb lesz, mint valaha…
Találkozunk tehát ismét november második hétvégéjén Közép-Európa legnagyobb horgászkiállításán!